5 beste gezonde voedingsmiddelen om te eten met een hart-gezond dieet ooit getest


Een andere recensie, gepubliceerd in 2017 in het tijdschrift Clinical Nutrition, toonde aan dat de consumptie van walnoten de endotheliale functie heeft verbeterd, wat betekent dat de bloedstroom door je bloedvaten en naar je hart verbetert.

Linzen

De categorie voedsel dat bekend staat als peulvruchten (waaronder linzen, bonen, kikkererwten en droge erwten) staat bekend om zijn voordelen voor de gezondheid van het hart.

Deze plantaardige eiwitbronnen bevatten weinig vet, veel vezels en zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals kalium en vitamine B-foliumzuur, die in verband zijn gebracht met een lagere bloeddruk.

Een analyse uit 2014 van 26 gerandomiseerde klinische onderzoeken wees uit dat één portie pulsen per dag (ongeveer 2⁄3 kopje) het LDL-cholesterol verlaagde met 6,6 mg / dL.

Hoewel je de kracht van peulvruchten kunt benutten door elke variëteit te eten, hebben linzen één groot voordeel: ze zijn snel. In tegenstelling tot de meeste gedroogde bonen die moeten worden geweekt en minstens een uur op het fornuis moeten staan, hoeven linzen alleen maar snel te worden gespoeld en in minder dan 20 minuten gekookt.

Bosbessen

Bessen (van alle soorten) krijgen welverdiende aandacht vanwege hun voordelen voor de gezondheid van het hart. Ze krijgen hun rode en blauwe kleur van antioxidant anthocyanen.

Bosbessen hebben een van de hoogste niveaus van anthocyanen, met 120 mg per half kopje. Sommige klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een hogere inname van anthocyanen kan helpen de bloeddruk te verlagen, het LDL-cholesterol te verlagen en ontstekingen te verminderen. Een studie uit 2011 die meer dan 150.000 mannen en vrouwen gedurende 14 jaar volgde, ontdekte dat degenen die meer dan één portie bosbessen per week consumeerden, 10 procent minder hypertensie hadden in vergelijking met degenen die geen bosbessen aten.

Boerenkool

Donkere bladgroenten zijn een universeel gezonde voedingsgroep, rijk aan veel nuttige voedingsstoffen. En ze bevatten allemaal hoge doses magnesium en kalium, die beide belangrijk zijn om de bloeddruk te helpen reguleren.

Onder bladgroenten onderscheidt boerenkool zich van de rest omdat het ook hoge niveaus van de antioxidant luteïne bevat. Luteïne krijgt veel lof voor zijn rol bij het voorkomen van maculaire degeneratie. Maar verschillende onderzoeken hebben hogere niveaus van dit gele pigment in het bloed gekoppeld aan verminderde niveaus van ontstekingsmarkers en atherosclerose.

Merk echter op dat boerenkool rijk is aan vitamine K. Te veel vitamine K eten kan de anticoagulantia verstoren - vooral als u er plotseling veel van binnenkrijgt. Dus als u deze medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u boerenkoolsalades eet.

Bieten

Bieten bevatten een unieke combinatie van voedingsstoffen die mogelijk hartbeschermend zijn. Naast vezels, kalium en vitamine C, zijn ze een van de weinige voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten die betalaïnen worden genoemd. Deze verbindingen, waarvan verschillende soorten zowel rode als gele bieten hun kleur geven, kunnen krachtige ontstekingsremmende effecten hebben.

Bieten zijn ook rijk aan nitraten, die in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Een van de effecten van stikstofmonoxide is om het endotheel - de bekleding van de bloedvaten - in goede staat te houden. Wanneer het endotheel beschadigd raakt, kan het de weg vrijmaken voor de vorming van plaque in de slagaders, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Stikstofmonoxide verwijdt ook de bloedvaten, verhoogt de bloedstroom en voorkomt arteriële stijfheid. Beide effecten helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, en sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van bietensap de bloeddruk verlaagde.

Tofu

Rijk aan eiwitten, tofu (gemaakt van sojabonen) is een goede vleesvervanger. Onderzoek toont aan dat wanneer je dierlijk eiwit vervangt door plantaardig eiwit, het het cholesterolgehalte en de bloeddruk kan verbeteren.

Maar soja bevat ook isoflavonen, oestrogeenachtige verbindingen waarvan wordt aangenomen dat ze gunstige gezondheidseffecten hebben. Onlangs publiceerden onderzoekers in het tijdschrift Circulation de resultaten van drie grote onderzoeken die keken naar de effecten van isoflavonen op de gezondheid van het hart. Een of meer keer per week tofu eten was gekoppeld aan een 18 procent lager risico op coronaire hartziekten in vergelijking met het zelden eten ervan. De onderzoekers vonden een nog groter voordeel bij premenopauzale vrouwen en postmenopauzale vrouwen die geen hormoontherapie gebruikten - tofu-eters hadden een 50 procent lager risico.


Een reactie posten (0)
Nieuwer Ouder