Is Chhaliya net zo dodelijk als Gutka?

Ik wil niet dood Ik heb 4 kleine kinderen. Ik vraag me af hoe mijn vrouw deze kinderen alleen zal opvoeden. Ik wou dat ik dit allemaal eerder had bedacht, maar nu heeft de dokter een duidelijk antwoord gegeven ”(Amjad barstte in tranen uit zodra hij de zin met gebroken woorden afmaakte).


De limiet is dat hij niet meer kon huilen. Door mondkanker kon hij nergens heen en meer dan de helft van zijn mond werd vernietigd. Amjad was een chauffeur die er een gewoonte van maakte kauwgom en betel te kauwen van zijn vrienden die Gutka bereikten. Hij had altijd een vreemd plezier tijdens het eten van Gutka gedurende de hele dag dat hij werkte, waardoor hij zich ook moe voelde. Daarom werd Gatka een deel van Amjads leven en hadden de verboden en onderbrekingen van zijn vrouw door zijn familie geen enkel effect op hem. Maar na vijf jaar van dezelfde verslaving, toen het moeilijk werd om te spreken vanwege een brok in de mond, kreeg Amjad de diagnose kanker toen zijn vrouw hem met geweld naar de dokter bracht. Maar het was te laat. Volgens de dokter is de kanker nu volledig wortel geschoten en had Amjad geen andere keuze dan op zijn dood te wachten. Nu dienen de vrouw en de kinderen de stervende echtgenoot en vader met tranen in hun ogen en Amjad staart hen met lege ogen aan.

Dit is niet alleen het verhaal van Amjad maar ook van veel mensen die het graf bereiken nadat ze verslaafd zijn geraakt aan Pan, Chhaliya en Gutka. We vertellen je waarom deze verslaving schadelijk is en wat er bij Gutka komt kijken, Chhalia dat tot kanker leidt.

Hoe wordt Gutka of Mawa gemaakt?

Droge blaren, tabak en katha en limoen worden gebruikt om gutka's te maken, en de slechtste kwaliteit van al deze gifstoffen wordt gebruikt, inclusief de aanwezigheid van meeldauw. Bovendien wordt natte gutka constant gemengd met kathawater om het te maken.

Hoeveel mensen sterven er jaarlijks aan deze verslaving?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 8 miljoen mensen wereldwijd door tabaksgebruik, waarvan 1,5 miljoen niet-rokers zijn.

Blaren zijn net zo schadelijk als darmen
Sinds het verbod op Gutka zijn mensen hun gebruik van betel en chaliya toegenomen, omdat de algemene indruk bestaat dat chaliya geen schade toebrengt - in de geschiedenis van het Indo-Pakistaanse subcontinent werd pandan binnenshuis beoefend. Han werd thuis gemaakt en kathe, limoen en chaliya werden ook zelf gemengd, dus het gebruik van pan en chaliya wordt zelfs vandaag de dag niet als slecht beschouwd in de cultuur van India en Pakistan. Zelfs vrouwen zijn verslaafd aan kauwgom. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek is cholera een van de belangrijkste oorzaken van kanker. Dat wil zeggen, zelfs als de blaar wordt gekauwd zonder tabak, heeft het nog steeds schadelijke effecten.

In dit verband moeten de overheid en de media mensen bewust maken van de nadelige gevolgen van tabak, zodat mensen op alle mogelijke manieren beschermd kunnen worden tegen mondkanker.

Een reactie posten (0)
Nieuwer Ouder